In memoriam: Eric Lowyck

Door Patrick Lierman, gewezen voorzitter, bestuurslid van HVV/OVM Brugge

Op 1 mei 2015 overleed Eric Lowyck. Hij werd 81 jaar. Met hem verliezen we een oprecht vrijzinnige vriend en medewerker, die zowel lokaal als provinciaal, lid was van verschillende verenigingen en er ook veelal een bestuursfunctie waarnam.
Professioneel was hij boekhouder en belastingdeskundige. Velen deden beroep op zijn kennis, niets was hem te zwaar of te veel. Zijn beminnelijkheid was de vlag die zijn eerlijkheid en toewijding dekte.
Voor velen zal Eric ongetwijfeld herinnerd worden als “die mijnheer van OVM” (zonder hiermee zijn andere verdiensten te minimaliseren). In de jaren ’80 was hij er korte tijd voorzitter ad interim, midden de jaren ’90 werd hij er secretaris, in een voor de vereniging nogal woelige periode. En het siert hem dat het schip ondermeer door zijn inzet drijvende werd gehouden, hij was de motor van de ploeggeest en van het succes die er op volgde. Luisterend oor, raadgever, vriend en vooral harde werker. OVM was zijn tweede leven.
Ook onder een nieuw bestuur en met de komst van de informatisering, bleef hij kranig doordoen (hij kon moeilijk iets uit handen geven).
Doch de gezondheid en de leeftijd begonnen hun tol te eisen. Kruisboogschieten ging ook al een tijd niet meer en hij had het zeer moeilijk zijn beperkingen te aanvaarden. De laatste jaren ging het moeizaam. En in stille tranen omhels ik Christiane, zijn behulpzame echtgenote.
Eric, we zullen je missen.

Patrick Lierman

Door Eveline voor HVV/OVM Brugge

Eric Lowyck overleed op 1 mei 2015. Wij, leerkrachten NCZ, leden, helpende handen, herinneren ons Eric als, dé drijvende kracht, dé motor achter OVM! Met toewijding en inzet en de onvoorwaardelijke steun van zijn ‘Jan’ ging hij door. Hij was altijd en voor iedereen bereikbaar, altijd en voor iedereen in de weer. En, hij zou door het vuur gaan voor zijn ‘madamtjes en meneren’ van zedenleer. Op elke vergadering, elke activiteit, elke repetitie, was hij aanwezig. Kilometers heeft hij afgelegd met administratie voor OVM… De apotheose van een jaar OVM -werking was het lentefeest. Het lentefeest voor de 6-jarigen en het Feest voor de Vrijzinnige Jeugd. Vele lentefeesten heeft Eric georganiseerd en gecoördineerd, met vorig jaar de eerste viering in het Concertgebouw van Brugge. Eric was erbij en was fier!
Een aantal jaren terug werd het allemaal wat moeilijker voor Eric en beetje bij beetje moest hij loslaten, maar hij bleef op de hoogte van het reilen en zeilen van OVM. Het deed hem goed te zien, te weten dat OVM met zijn leerkrachten en leden, een team is dat doorzet!
Alle leerkrachten NCZ, leden, helpende handen en nog zo velen meer die nu en in het verleden zich engageerden voor OVM, zullen Eric missen. De, in de toekomst, nieuwe krachten zullen horen over Eric.

Eveline Bonjé